Chemikálie

27.02.2010 10:20

Hovoříme-li o chemikáliích, máme většinou na mysli látky používané v chemickém průmyslu. Chemikálií existují tisíce - některé se vyskytují v pevném stavu (vápník, uhlík), jiné v kapalném (kyselina sírová, etanol). Vodík a kyslík jsou plyny. Velý svět se skládá z čistých či smíšených látek, a proto je každá látka v podstatě chemikálie.

 

Využítí chemikálií

Chemikálie mají v praxi mnohostanné využití - léčiva, konzervační prostředky, aromata, barviva. Zemědělci bojují za pomoci chemikálií proti škůdcům a plevelům. Aby se rostlinám lépe dařilo, obohacuje se půda hnojivy. Další chemikálie se používají pri vytavování kovů z rudy a při výrobě plastů.

 

Zdroje chemikálií

Průmyslové chemikálie se získávají z nejrůznějších zdrojů včetně moře, rostlin a hornin. Mnoho důležitých chemikálií se vyrábí z ropy a uhlí.

 

Kyseliny a zásady

Kyselina je látka kyselé chuti. Citróny vděčí za svou kyselost citrónové kyselině, ocet obsahuje kyselinu octovou. Jsou to slabé kyseliny - dotýkat se či ochutnávat sílné by bylo příliš nebezpečné. Silné kyseliny jsou totiž žíraviny - při doteku popálí nejen kůži, ale i oblečení, dřevo a jiné materiály. Kyseliny se používají např. k výrobě výbušnin, hnojiv nebo autobaterií.

 

Zásady jsou na omak mýdlově mazlavé.

Silná zásada - právě tak jako kyseliny - může způsobit na kůži popáleniny.

Zsady se používají k výrobě mýdel, skla a dalších chemických produktů.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode