Uhlík

27.02.2010 21:18

Uhlík je černá látka, kterou vídáme na ohořelém dřevě nebo spálené topince. Může také vytvářet dva velmi odlišné druhy krystalů. Jedním je grafit (tuha) a druhým diamant, nejtvrdší látka, jakou známe.

 

Slučováním uhlíku s vodíkem vzniká velká skupina sloučenin zvaných uhlovodíky. Patří mezi ně paliva, např. zemní plyn, benzím, petrolej nebo nafta. Uhlík se rovněž slučuje s vodíkem a kyslíkem. Takovým sloučeninám, mezi něž patří např. cukr nebo škrob, říkáme uhlohydráty. Při spalování potravy či paliv se uhlík slučuje s kyslíkem a vzniká oxid uhličitý. Uhlík je obsažen též v octu, alkoholu, parfémech, plastech a dezinfekčních látkách.

 

Živnoucí uhlík

Těla rostlin i živočichů se skládají převážně z uhlíkatých látek. Uhlík je tedy pro život nezbytný. Ve vzduchu je v malé míře obsažen oxid uhličitý, který rostliny pohlcují. Během fotosyntézy z něj a z vody přijaté kořeny vzniká nový organický materiál. Rostliny jsou tedy zčásti tvořeny uhlíkem. Živočichové jako my se rostlinami živí, a tak obsahují uhlík také. Při "spalování" živin vzniká v našem organismu oxid uhličitý.

 

Paliva jako benzim také obsahují uhlík. Vznikal rozkladem zbytků rostlin a živočichů žijících před milióny let.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode