Plasty

15.03.2010 20:55

Plasty neboli umělé hmoty jsou lidským výtvorem; v přírodě se nevyskytují. Většinou se vyrábějí z chemikálií obsažených v ropě, některé se však vyrábějí z uhlí, zemního plynu nebo dřeva. Nejběžnějšími plasty jsou polyetylén, PVC a nylon.

Plasty na rozdíl od dřeva nehnijí a také nerezavějí jako železo a ocel. Jsou lehké a snadno se barví a opracovávají. Většina pastů nevede elektrický proud, může se z nich tedy vyrábět izolace. Některé plasty jsou tvrdé, jiné měkké a poddajné. Mnoho pastů je průhledných. Určité plasty lze plnit plynem a vytvářet tak pěnovku, z jiných lze vytahovat tenká vlákna a spřádat je. Další slouží jako surovina pro výrobu laků a lepidel

 

Výroba plastů

Plasty se vyrábějí z ropy nebo jiných surovin působením chemikálií za vysoké teploty a tlaku. Vznikají látky, jejichž molekuly jsou seřazeny do dlouhých řetězců - tzv polymery. Toto uspořádání dává plastům charakteristické vlastnosti.

Zatepla jsou plasty měkké a snadno se tvarují. Slovo "plastický" znamená tvárný. Rozlišujeme dva základní druhy plastů. Termoplasty je možno po ochlazení a ztuhnutí opět roztavit. Příkladem termoplastu je hmota, z níž se vyrábí umělohmotné nádobí. Druhou skupinu tvoří termosety, které nelze opětovně roztavit. Z termosetů bývají vyrobena např. držadla pánví nebo ucha hrnců.

 

Tvarování plastů

Existuje řada způsobů, jak tvarovat plasty. Umělohmotné láhve se vyrábějí vyfukováním. Tlak vzduchu tlačí bublinu horkého plastu do formy. Vakuové tvarování měkkého plastu je nasáván do formy. Vstřikováním se vyrábějí např. hřebeny nebo umělohmotné hračky. Při tomto způsobu je roztavený plast vtlačován do formy. Konzoly, trubky a izolační bužírka se vyrábějí vytlačováním. Roztavený plast je vytlačován otvorem příslušného tvaru podobně jako zubní pasta z tuby.

Při válcování prochází měkký plast soustavou válců a formuje se tak do tenkých plátů.

 

Umělá vlákna

Umělá tkanina je vyrobena z umělých vláken, např. nylonu, polyesteru nebo akrylových materiálů (dakron, terylen, acrilan). Vlákna se vyrábějí roztavením popř. rozpouštěním plastu a následným protlačením tzv. zvlákňovacími tryskami. Z polyesterových vláken se vyrábějí látky na košile, šaty, blůzy a jiné lehké oděvy.

 

Jak se zbavit plastů

Z plastů se vyrábí velké množství věcí tvořících značnou část každoděnního odpadu. Každoročně se vyrobí asi 100 miliónů tun plastů. Umělohmotný odpad se však nerozkládá tak snadno jako starý papír nebo rostlinný odpad.

Odborníci vyvíjejí nové plasty, které by se na skládkách rozkládaly. Některé plasty se rozpadají vlivem slunečního záření, jiné jsou rozloženy baktériemi. Pozoruhodný nový plast nazvaný biopol se vyrábí z cukru pomocí speciálních baktérií. Používá se např. k výrobě lahviček na šampon atd. Půdní baktérie jsou schopny jej opět rozložit.

Polystyren:

Polypropylen:

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode