Stroje

14.03.2010 19:00

Stroje jsou předměty, které nám usnadňují práci. Doma nejspíš máte nějaký stroj - pračku, kuchyňský robot nebo šicí stroj. Některé stroje jsou elektrické - soustruh, čerpadlo, jeřáb aj.

Existují však tak jednoduché stroje, že je ani stroji nenazýváme. Jedním z nich je např. klika u veří, pomocí níž ovládáme západku. Samotné dvěře na závěsu jsou také stroj. Nebýt dnešního závěsu, asi by dalo velkou práci odsunovat při každém pohybu z místnosti do místnosti těžké dřevěné dveře.

Sebesložitější mechanický stroj je skládá z jednoduchých strojů, kterých je pět: páka, kolo, nakloněná plošina, šroub a kladka. Do takových strojů vkládáme práci na jednom místě a odebíráme na druhém. Stroje mohou měnit směr působící síly. Hever zdvihá auto směrem vzhůru, přestože otáčíme kličkou dokola. Pomocí strojů také měníme poměr vstupní a výstupní síly. Náklad, který bychom neunesli, vezeme snáze na kolečku.

 

Přenos síl

Pro vykonávání složitějších úkolů můžeme jednoduché stroje pospojovat. V továrnách konají stroje činnosti, které vy ručně zabral mnoho času. Způsob pohonu strojů jsou různé.

Soustava ozubených kol usnadňuje činnosti, při kterých je třeba vynaložit velkou sílu. Skládáním ozubených kol lze měnit smysl otáčení a dosáhnout libovolného převodu - rychlejšího nebo pomalejšího.

 

Řemenový a řetězový náhon

Pomocí řemínků a pásků jsou poháněny různé domácí stroje, např. pračka nebo šicí stroj. Zalíř gramofonu i cívky videa či magnetofonu jsou s motorkem propojeny malými řemínky. Různými průměry řemenic se docílí různých převodů. Při přetížení řemenového náhonu začne řemen prokluzovat. Tento problém odstraňuje použití řetězu a ozubeného řetězového kola.

Zuby kola zapadají do mezer řetězu, a proto řetěz nemůže proklouznout. Toto spojení se používá u kol a motocyklů.

 

Ovládání

Postupem času jsou stroje stále dokonalejší a mnoho jich pracuje takovou rychlostí, že by je člověk neuřídil. Proto jsou moderní stroje ovládány elektronicky. Elektrosenzory signalizují, kdy je třeba spustit kterou část procesu. Hlídají také bezpečnost provozu. Stojům, které samy sebe řídí a kontrolují, říkáme automaty.

V moderních provozech zastanou automaty téměř všechnu práci. Samy např. svaří s velkou přesností jednotlivé díly karosérie a smontují podvozek. Lidé pouze provádějí údržbu automatů a vpřípadě potřeby je opraví.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode